Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ;

 
Σε όλες τις μεγάλες και επιτυχημένες ταινίες ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορεί να έχουν μεγαλώσει μαζί, να γνωρίστηκαν τυχαία, να περάσουν ένα διάστημα μαζί σαν φίλοι αλλά.. πάντα οι τίτλοι τέλους θα τους βρουν ζευγάρι μαζί. Το επιμύθιο είναι ότι δεν υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σωστά;
Λάθος λέει η σύγχρονη κοινωνία. Εξάλλου η πεποίθηση ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν μπορούν να είναι φίλοι έχει τις ρίζες της σε παλαιότερες εποχές οπού η γυναίκα ήταν κλεισμένη μέσα στο σπίτι και οι συναντήσεις της με άντρες που δεν ήταν συγγενείς της ήταν μόνο για να καταλήξει στο στερεότυπο της σχέσης άνδρας - γυναίκα το οποίο ήταν ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΣΧΕΣΗ- ΓΑΜΟΣ- ΠΑΙΔΙΑ. Στη σύγχρονη όμως κοινωνία η γυναίκα εργάζεται μαζί με άντρες, αθλείται μαζί με άντρες,συμμετέχει κανονικά στα κοινωνικά δρώμενα. ως εκ τούτου μπορεί να αναπτύξει επικοινωνία με έναν άντρα χωρίς να υπάρχει το ερωτικό στοιχείο.
Εξάλλου σε έρευνες άντρες έχουν αξιολογήσει με υψηλότερο βαθμό την φιλία τους με μια γυναίκα, και την έχουν χαρακτηρίσει ειλικρινή και καθόλου ανταγωνιστική όπως με άλλους άντρες, Και το ερωτικό στοιχείο; Εδώ ο κάθε ένας και η κάθε μια μπορούν να δώσουν την δική τους απάντηση. Αλλά και οι έρευνες δίνουν την δική τους. Σε έρευνα λοιπόν του Walid Afifi, του ΠανεπιστημίουPenn State φάνηκε ότι το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά μια φιλική σχέση από μια ερωτική επαφή. Εξάλλου, παρά την κοινή πεποίθηση,έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες απολαμβάνουν την επικοινωνία και την επαφή με μια γυναίκα καθώς μέσα σε αυτή την φιλική σχέση μπορούν να εκφράσουν αλλά και να αντιληφθούν συναισθήματα (μακρυά από τις κλασσικές αντρικές παρέες). Αλλά και οι γυναίκες σε ανάλογες έρευνες φάνηκε να απολαμβάνουν την φιλία των ανδρών καθώς τις περισσότερες φορές είναι διασκεδαστικές , χιουμοριστικές και ένας φίλος άντρας είναι «σαν μεγάλος αδελφός». 

 
Στέφανος Αλεβίζος
Ψυχολόγος
Το Χαμόγελο του Παιδιού - Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου